Skip to content

Skořicový čaj – K čemu je dobrý a jak ho snadno připravit

K čemu Je Dobrý Skořicový čaj

Pokud si chcete pochutnat na trošku neobvyklé příchuti, pak rozhodně sáhněte po skořicovém čaji. Dokonale povzbudí, zahřeje a umí ještě spoustu dalšího. Například napomoci s hubnutím. Příprava skořicového čaje není žádná věda, tak pro vás máme i pár jednoduchých receptů. K čemu je dobrý skořicový čaj a jak ho snadno připravit?

Co je to skořice

Skořice je lahodné orientální koření, které známe především ze sváteční kuchyně. Většinou máme její vůni i chuť spojenou se svátky (typicky s Vánoci), kdy se skořice přidává do nejrůznějšího cukroví, také do štrůdlu nebo do svařeného vína. Jako koření je nasládlé a velmi příjemně aromatické. Nejčastěji má světle hnědou barvu. Ve své podstatě se jedná o sušenou kůru stromu skořicovník.

Dva typy skořice

Skořice se v kuchyních využívá již odedávna. První zmínky lze dokonce najít už 4000 let před Kristem v Číně nebo v Egyptě. Nejběžnější odrůdy jsou:

  • Skořicovník cejlonský – vyniká skutečně silným aroma. Skořicové svitky kůry jsou žlutohnědé, skořicový prášek pak sametově hnědý.
  • Skořicovník čínský – skořicové svitky jsou hodně tmavé. Využívat lze i sušené plody, zvané kasiové květy.

Využití skořice

Skořice si velmi dobře rozumí s různými ovoci, jako je jablko nebo hruška. Výborně chutná v koláčích, také v mléčné rýži, ale používá se i pro slané pokrmy, především v Asii. Není proto divu, že se lidé snažili využít benefity skořice úplně do důsledku a zjistili, že se z ní dá vyrobit i velmi lahodný čaj. Který má navíc řadu zajímavých přínosů pro zdraví.

Ukázka skořice: Jaké má využití a k čemu je dobrá
Ukázka: Tyčinky skořice

Bonusy skořicového čaje

Ve východní medicíně je skořice považována i za lék. Je to dáno především tím, že obsahuje aldehyd kyseliny skořicové, epikatechin nebo thermogeny. Jaké jsou výhody skořicového čaje?

  • Pití skořicového čaje upravuje trávení – pozitivně stimuluje žaludeční šťávy, brání plynatosti, nadýmání i zácpě,
  • účinně reguluje hladinu cukru v krvi,
  • snižuje chuť na sladké,
  • snižuje riziko vzniku aterosklerózy a srdečních chorob,
  • posiluje imunitu,
  • napomáhá s prevencí před vznikem zánětů (především kloubů),
  • má vliv na lepší funkci mozku,
  • dodává tělu železo, vápník a vitamíny C a B,
  • umí desinfikovat ústní dutinu,
  • osvěžuje.

Skořicový čaj a hubnutí

Skořice snižuje hladinu cukru v těle, současně prohřívá organismus a omezuje chutě se přejídat. Díky tomu se dá doporučit jako výborný nápoj ve chvíli, kdy potřebujete regulovat svou hmotnost. Pravidelná konzumace skořice tak napomáhá odbourávat tuk a zlepšuje správnou funkci metabolismu.

Jak snadno připravit skořicový čaj – recepty

Recept na domácí skořicový čaj
Recept na domácí skořicový čaj

Čaj z mleté skořice

Do šálku si připravte jednu malou lžičku mleté skořice. Ohřejte vodu a zalejte 250 ml horké tekutiny jako při přípravě běžného čaje. Pořádně promíchejte a nechte odstát. Většina skořice se rozpustí, ale ne všechna, nechte ji usazenou na dně a popíjejte vzniklý nápoj. Takto připravený čaj navíc pomáhá při nachlazení i při kašli, zvyšuje pozornost a soustředění.

K ochucení se nejlépe hodí med a plátek citronu nebo limetky.

Skořicový čaj s pomerančem

Lžičku mleté skořice zalejte horkou vodou a nechte odstát. Mezitím si vymačkejte šťávu z pomeranče. Po částečném ochlazení čaje přelejte bez sedlin nápoj do sklenice a promíchejte jej se šťávou z pomeranče. Čaj dodá tělu větší množství vitamínu C. Těšit se můžete i na výbornou chuťovou kombinaci. V letních měsících je možné nápoj zcela vychladit nebo podávat s několika kostkami ledu.

Silný čaj

Rozdrťte v hmoždíři na menší kousky 2-3 velké skořicové svitky, zalejte je 2 dcl horké vody. Na deset minut nápoj přikryjte a nechejte luhovat. Poté sceďte. Nápoj je možné popíjet před jídlem k nastartování metabolismu.

FAQ – časté dotazy

Který druh skořice je lepší?

Čínská skořice je levnější a dostupnější. Oba typy mají léčivé účinky, ale čínská má větší obsah kumarinů, které mohou při větším dávkování způsobovat bolesti hlavy.

Co je to kumarin?

Kumarin je látka, která bývá právě nejvíce obsažena ve skořici. Díky tomu by se skořice měla kupovat kvalitní a pokud možno s nízkým obsahem kumarinu. Ten může mít nepříznivý vliv na lidské zdraví. Velké dávky mohou být příčinou bolestí hlavy, poškozovat játra nebo zvyšovat množství látek, které se podílí na srážení krve.

Kdy se nehodí skořici konzumovat?

Vzhledem k tomu, že snižuje množství cukru v krvi, zvýšenou pozornost skořici by měli věnovat především diabetici. Rovněž tak pacienti, kteří se léčí se srdcem, ředí si krev, nebo také těhotné ženy a další citlivější osoby by měly užívání konzultovat se svým lékařem.

Jak zajistit, aby si skořice zachovala co nejdéle svou chuť?

Skladování skořice je důležité. Je vhodné ji umístit do nějaké uzavíratelné nádoby, třeba sklenice se šroubovacím víčkem. Umístit by se měla na tmavém místě s pokojovou teplotou.

Lze skořici použít jako příměs do běžných čajů?

Ano. Nemusíte si dělat přímo skořicový čaj, ale můžete třeba půl lžičky prášku nebo jeden svitek přidat do běžného čajového nápoje. Ochutí tak různé ovocné, zelené i černé čaje. A navíc dodá řadu zdravotních benefitů.

5 z 5 - (11 hlasů)

Valerie Lišková

Nejen studiem oboru Cestovní ruch mi byla otevřena možnost poznávat řadu neobvyklých míst, a ještě neobvyklejších lidí. Cestovat po světě, poznávat nové věci, seznamovat se s neznámým, to vše mě opravdu baví. Řada takto získaných zkušeností, a především má záliba v knihách a novinářské práci, mě přivedla k tomu předávat své znalosti dál, a to písemnou formou. Baví mě psát a sdělovat. To, o čem píšu znám, nebo jsem si to sama vyzkoušela.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vyhledat